La casa


La casa de colònies de can Mas està situada als afores de Torrelles de Llobregat, poble de tradició agrícola amb una gran producció de vinya fins que l’arribada de la fil•loxera al segle XIX va obligar a arrencar els ceps i el cultiu es transformà en la producció de cireres, activitat agrària que perdura actualment.
La casa, envoltada de boscos i cirerers i lluny de la carretera principal, data de principis del Segle XV, tot i que no va agafar la plenitud de la seva importància fins el S. XIX. Segurament el 1985, segons indica el rellotge de sol que presideix l’entrada, fou ampliada fins aconseguir l’estructura actual.
Cal saber que, antigament, els masos, eren totalment autosuficients, és a dir, sobrevivien gràcies als seus propis recursos, ja que comptaven amb animals de granja com podien ser porcs, cavalls, gallines, etc. I estaven envoltats de camps de fruiters i de cereals, a més de tenir un hort propi que abastia de verdures per a l’atoconsum. Està documentat que a Can Mas havien arribat a ser 40 persones vivint i subsistint dels recursos propis.
Els masos, a més, realitzaven una tasca social, ja que els trobem situats , en la gran majoria dels casos, al costat dels camins Rals. Els camins Rals eren les antigues carreteres públiques. El motiu pel qual les masies estaven situades al costat dels camins rals no era per al seu abastiment o per propiciar l’intercanvi de mercaderies, perquè ja hem dit que eren autosuficients, sinó que era per poder acollir i donar aixopluc a a tot aquell que passés per allà. Els amos dels masos col•locaven xiprers a l’entrada de la finca, i en col•locaven tants com llits tenien a disposició dels viatgers.

Instalacions:

Actualment, la nostra casa de colònies té capacitat per a 90 places i disposa de les instal•lacions següents:

Edifici principal

Planta baixa:

- Menjador gran 110 places

- Menjador petit 70 places

- Sala de professors

Primera planta:

- 2 habitacions de 10 llits

- 1 habitació de 18 llits

- 1 habitació 20 llits

- 1 habitacio 26 llits

- 10 lavabos, 10 dutxes i 1 banyera

Annexes

- 5 sales taller

- 1 sala 100m2

- el Trull (sala amb xemeneia)

- 3 W.C.

Exteriors

- La granja

- 1 camp de futbol

- 1 zona de pic-nic

- 3 esplanades